Τα Φαλάσσαρνα


Τα Φαλάσαρνα βρίσκονται 17 χλμ. από τον Κίσαμο (Καστέλι) στην βορειοδυτική ακτή της Κρήτης. Σε αυτό το φημισμένο προορισμό της Κρήτης, κάθε χρόνο συγκεντρώνονται χιλιάδες τουρίστες για να θαυμάσουν, τόσο για τις παραλίες του, όσο και την απολαυστική φύση του. Τα Φαλάσαρνα έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Natura 2000, λόγω του φυσικού κάλλους της περιοχής και της μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας. Για να φτάσετε στα Φαλάσαρνα, ακολουθείται το δρόμο που συνδέει τα Χανιά με το Καστέλι και πριν από το χωριό Πλάτανος, στρίβετε δεξιά. 

Οι παραλίες:

Η παραλία της Φαλάσαρνας είναι από τις πιο καθαρές παραλίες της Κρήτης με κρυστάλλινα νερά. Aμέτρητες φορές έχει βραβευτεί ως η καλύτερη παραλία στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες στην Ευρώπη. Η Φαλάσαρνα εκτείνεται σε μία μεγάλη έκταση και αποτελείται από πέντε συνεχόμενες παραλίες. Η κύρια παραλία της Φαλάσαρνας ονομάζεται Παχιά Άμμος, διαθέτει λευκή ψιλή άμμο και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Είναι τόσο μεγάλη, που ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο (full season), δεν υπάρχει συνωστισμός και φαίνεται πάντα άδεια. Επίσης στην παραλία προσφέρονται θαλάσσια σπορ και beach volley. Είναι ιδανική για ρακέτες, παιχνίδια με την άμμο ή πραγματική χαλάρωση.
Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, μπαρ και καντίνες, ενώ φιλοξενεί δημοφιλή φεστιβάλ και πολυπληθή μουσικά πάρτι! Οπότε μην βιαστείτε να φύγετε! Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα, που είναι από τα πιο εντυπωσιακά σε ολόκληρη την Κρήτη και κατασκηνώστε στην αμμουδιά, διασκεδάζοντας μέχρι το πρωί με την μουσική που παίζουν οι dj.     

Λίγο πιο βόρεια από την Παχιά Άμμο, υπάρχει μία δεύτερη παραλία που χωρίζεται σε μικρότερες παραλίες, πιο ήσυχη και χωρίς ανέσεις. Κοντά, δίπλα σε μια πηγή με γλυκό νερό, θα δείτε και το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. 

Νότια από την Παχιά Άμμο, στο Λιβάδι, υπάρχει μία παραλία με αμμουδερή ακτή και βραχώδη βυθό, που ενδείκνυται για τους λάτρεις της εξερεύνησης της μάσκας.

Αρχαία Φαλάσαρνα:

Η περιοχή της Φαλάσαρνας αποτελεί μία σημαντικότατη αρχαία πόλη της Δυτικής Κρήτης με πλούσια ιστορία. Το όνομά της προέρχεται από τη νύμφη Φαλασάρνη και τα ερείπια της αρχαίας ρωμαικής πόλης της βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της φημησμένης παραλίας. Η αρχαία Φαλάσαρνα παρουσίαζε ιδιαίτερη εμπορική ανάπτυξη τον 3ο και 4ο αιώνα π.Χ., οπότε και αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης και είχε το δικό της νόμισμα.Η αρχαία Φαλάσαρνα εξερευνήθηκε το 19ο αιώνα από Άγγλους περιηγητές οι οποίοι εντόπισαν το κλειστό λιμάνι και τα ερείπια του οικισμού. Σήμερα το λιμάνι της περιοχής και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην ξηρά, μετά την ανύψωση της ακτής κατά 6 έως 9 μέτρα, πιθανότατα εξαιτίας του ισχυρού σεισμού του 365 μ.Χ. Μπορείτε να δείτε λιμάνι τα εργαστήρια, τις αποβάθρες και τους  οχυρωματικούς πύργους που έχουν διασωθεί, τα τείχη της πόλης, τμήματα του τείχους της Ακρόπολης, αρχαίους τάφους, καθώς και έναν πέτρινο θρόνο, πιθανότατα αφιερωμένος στο Θεό της θάλασσας Ποσειδώνα. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου, στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Ενετοτουρκικού Διοικητηρίου. Πρόκειται για ένα διώροφο λιθόκτιστο κτίσμα που βρίσκεται στην ομώνυμη κωμόπολη της Δυτικής Κρήτης, όπου βρισκόταν και η αρχαία Κίσσαμος. Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται ευρύματα από την προιστορική εποχή μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα δηλαδή κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες και παρουσιάζονται κατά ανασκαφικά σύνολα και κατά θεματικές ενότητες.
Εισιτήρια: Ολόκληρο: 2€, Μειωμένο: 1€
Διεύθυνση: Πλατεία Στρατηγού Τζανάκη Κίσαμος Χανίων
Τηλέφωνο: +30 28220 83308
Θερινό Ωράριο: Από 8 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2012 : 9.00 - 16.00

Μουσείο Ειρηναίου Γαλανάκη 

Διάφορα αντικείμενα, ρούχα, αλλά και διάφορα ιερατικά αντικείμενα του Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη βρίσκονται στις τρεις αίθουσες του Μουσείου. Ακόμα εκατοντάδες φωτογραφίες στολίζουν τους τείχους που δείχνουν την πορεία του σεβαστού γέροντα στην Κίσαμο.
Τηλ. 6972-884543

/

Falassarna - Kissamos - Chania Tel.: +30 2822 041242 (Reception) All rights reserved to Nikos Apartments 2014 © - Web Site Created by David Floroae © 2014