Νομός Χανίων

Στο δυτικό άκρο της Κρήτης βρίσκεται ο Νομός Χανίων, με τα φαράγγια, τις λίμνες, τα σπήλαια, τα Λευκά ‘Ορη, τις υπέροχες παραλίες του και τα αμέτρητα γραφικά χωριά του. Τόπος πλούσιος σε ιστορία και αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Τα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του Νομού. Η πόλη παρουσιάζει σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο και πολιτιστική κληρονομιά, κυρίως εξαιτίας της τριβής της με διαφορετικούς πολιτισμούς. Τα Μινωικά Χανιά μπλέκονται με τα αρχαιοελλαδικά και αργότερα με τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά. Αργότερα, η Ενετική Περίοδος εμπλούτισε όλη την περιοχή με μνημεία, εκκλησίες και αξιοθέατα, όπως και η κατοπινή τουρκική κυριαρχία.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα, με μήκος 18 χιλιομέτρων, είναι ίσως το μεγαλύτερο σε της Ευρώπης. Η διάβαση του "φάραγγα" είναι μία ανεπανάληπτη και συγκλονιστική εμπειρία.
Στις ακτές του Λιβικού Πέλαγους και σε μικρή απόσταση από το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται η Αγία Ρούμελη. Είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός στη νοτιοδυτική Κρήτη και είναι κτισμένος στη θέση της αρχαίας πόλης Τάρας, μιας σημαντικής ανεξάρτητης πόλης που άκμασε κυρίως κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η Αγία Ρουμέλη δεν είναι προσβάσιμη οδικώς και οι μόνοι τρόποι για να έρθετε μέχρι εδώ είναι, είτε με τα πόδια ή με κάποιο από τα καράβια που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από την Παλαιόχωρα, τη Σούγια και τη Χώρα Σφακίων. 

Το Ελαφονήσι και ο Μπάλος είναι δύο αξεπέραστης ομορφιάς μνημεία της φύσης. Το Ελαφονήσι είναι μια στενόμακρη xερσόνησος, η οποία δίνει την αίσθηση ξεχωριστού νησιού. Η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται περίπου 17km βορειοδυτικά της Κισσάμου.  Ο Μπάλος είναι μια ρηχή αμμουδερή παραλία που σχηματίζεται στο Ακρωτήριο της Γραμβούσας και αποτελεί σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Κρήτης. Είναι διάσημος για τα εξωτικά λευκά, γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά του, την άγρια φυσική ομορφιά και το υπέροχο εξωτικό τοπίο. Σε πολλά μέρη η άμμος έχει ένα υπέροχο ροζ χρώμα, που προέρχεται απο εκατομμύρια σπασμένα κοχυλάκια. Τόσο το Ελαφονήσι, όσο και ο Μπάλος έχουν ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Επίσης εδώ βρίσκουν καταφύγιο οι απειλούμενες χελώνες careta careta και πολλά είδη σπάνιων ζώων. Μπροστά από την παραλία  του Μπάλου βρίσκετε η νησίδα της Γραμβούσας στην οποία  υπάρχει ένα κάστρο το οποίο έχτισαν οι Βενετοί και το χρησιμοποιούσαν ως φρούριο ενάντια στους κατακτητές που κατά καιρούς θέλησαν να το καταπατήσουν.  Οι ατέλειωτες αμμουδιές στο βόρειο τμήμα των Χανίων, έρχονται σε αντίθεση με τους μικρούς κολπίσκους και τα γραφικά χωριουδάκια στο νότο, τα Σφακιά, την Παλαιόχωρα, το Φραγκοκάστελλο.

Η κρητική λαϊκή παράδοση αποτυπώνεται ιδιαίτερα στην τέχνη (υφαντά, σεβρέδες, χαλιά πετσέτες, κεντητά από μετάξι ή μαλλί). Στα Χανιά μπορείτε να βρείτε μοναδικά χειροτεχνήματα από γυαλί, ξύλο και μέταλλο, καθώς και εργαστήρια με είδη κεραμικής, ξυλογλυπτικής καθώς και μεταλλουργίας. Χαρακτηριστικά είναι και τα κρητικά μαχαίρια με τα ευρηματικά τετράστιχα που αποτελούν καλή ιδέα για δώρα.
Κύρια αξιοθέατα των Χανίων: ολόκληρη η Παλιά Πόλη και το Ενετικό Λιμάνι, το Ναυτικό μουσείο, το Αρχαιολογικό μουσείο, η οικία Ελευθερίου Βενιζέλου, οι τάφοι των Βενιζέλων, το Πολεμικό μουσείο και πολλά άλλα μνημεία της Βυζαντινής, της Ενετικής, της Οθωμανικής και της νεότερης περιόδου.
/

Falassarna - Kissamos - Chania Tel.: +30 2822 041242 (Reception) All rights reserved to Nikos Apartments 2014 © - Web Site Created by David Floroae © 2014